Misschien denk je er al een tijdje over na: participeren in het bedrijf waar je werkt óf het laten participeren van één of meerdere medewerkers. Participatie kan talent vasthouden, betrokkenheid vergroten én helpen bij bedrijfsopvolging. Maar hoe werkt participeren in een bedrijf precies? En hoe pak je het goed aan?
In dit artikel:
Wat betekent ‘participeren in een bedrijf’?
Participeren betekent letterlijk: meedoen. Participeren in een bedrijf betekent dat je (gedeeltelijk) mede-eigenaar wordt van een bedrijf. Dit is in verschillende vormen mogelijk, met elk hun eigen juridische en fiscale gevolgen. Je kunt participeren door:
- Aandelen te kopen in een BV
- Certificaten van aandelen te verwerven
- Lid te worden van een coöperatie
- Via een commanditaire vennootschap (CV) deel te nemen
- Winstrechten of opties te ontvangen
Wie participeert, deelt mee in de groei én het risico van het bedrijf.
Mag je je als werknemer inkopen in een bedrijf?
Ja, dat mag. Wettelijk zijn er geen bezwaren tegen het inkopen in een bedrijf. Het is wel belangrijk om stil te staan bij de dubbele rol van werknemer én aandeelhouder. De Belastingdienst kijkt bovendien kritisch naar ‘lucratief belang’ constructies. Er kunnen interne regels gelden over wie mag participeren en onder welke voorwaarden.
In een bedrijf inkopen, zo doe je dat
Er zijn een aantal stappen die je moet zetten wanneer je je in een bedrijf wil inkopen. Hieronder zetten we ze kort voor je uiteen.
Onderzoek vooraf
- Vraag financiële cijfers op
- Laat een onafhankelijke waardering doen
- Bespreek de toekomstplannen van het bedrijf
Juridische stappen
- Vraag formeel toestemming aan de directie/aandeelhouders
- Laat een participatieovereenkomst opstellen
- Laat notariële akten opmaken voor de aandelenoverdracht
- Zorg voor inschrijving in het aandeelhoudersregister
Denk na over financiering
- Gebruik eigen spaargeld
- Onderzoek leningen via het bedrijf (let op fiscale gevolgen)
- Kijk naar externe financiering
- Bouw je belang geleidelijk op via een ingroeimodel of winstdeling
Verschillende vormen van participatie in een bedrijf
- Aandelenparticipatie – bij aandelenparticipatie bezit je letterlijk aandelen in de BV. Je krijgt volledig stemrecht en directe dividend- en uitkeringsrecht. Bij aandelenparticipatie heb je de grootste mate van zeggenschap, maar ook het meeste risico.
- Certificaten van aandelen – bij certificaten van aandelen zijn je aandelen ondergebracht in een STAK (Stichting Administratiekantoor). Je hebt economische rechten, maar geen stemrecht. Het is geschikt als je betrokkenheid wil, maar de zeggenschap bij de ondernemer wilt houden.
- Participatie via opties of winstrechten – deze manier van participeren geeft je recht om in de toekomst aandelen te kopen tegen een vooraf bepaalde prijs. Je hebt geen direct eigendom, maar wel financieel belang. Dit is vaak fiscaal aantrekkelijker dan directe participatie.
- Participatie via coöperatie – hierbij heb je geen aandelen, maar een lidmaatschap. Wordt vaak toegepast bij professionals of in sociale ondernemingen. Bij participatie via coördinatie is er sprake van democratische besluitvorming (één lid, één stem).
Waarom werknemersparticipatie aantrekkelijk is voor ondernemers
Steeds meer bedrijven passen een vorm van werknemersparticipatie toe. Een goed opgezet participatieplan kan je veel opleveren:
- Het houdt toptalent vast: medewerkers met aandelen vertrekken minder snel
- Helpt bij bedrijfsopvolging: geleidelijke overdracht wordt mogelijk
- Voorbereiding op verkoop: breder draagvlak en hogere bedrijfswaarde
- Verhoogt betrokkenheid: mede-eigenaren denken als ondernemers
- Versterkt cultuur: creëert teamgevoel en een gemeenschappelijk doel
- Fiscale voordelen: onder de juiste voorwaarden kan participatie belastingvoordeel opleveren
Meer weten over participeren in een bedrijf?
Participeren is een kans voor zowel ondernemer als medewerker. Maar het vraagt ook om een goede voorbereiding en heldere afspraken. Zo voorkom je juridische risico’s die makkelijk te voorkomen zijn en vergroot je samen de waarde van je onderneming. Meer weten over participatie of begeleiding nodig bij het juridische aspect? Neem contact op voor juridisch advies op maat.
Contact
Het begint met een goed gesprek
Zit je met vragen en ben je op zoek naar antwoorden? Neem gerust contact op. Samen komen we tot oplossingen om jouw bedrijf vooruit te helpen.